НАГРАДИ ОТ ДВА ФОЛКЛОРНИ КОНКУРСА ПРЕЗ МАРТ

Пролетта започна с успехи и заслужени усмивки и аплодисменти за децата, които се обучават в НЧ „Пробуда-1924”- гр.Плачковци.

Деветнадесетият национален музикално-фолклорен конкурс  „Орфеево изворче” в Стара Загора донесе няколко отличия за ученици от Школата по изкуства при читалището. В категорията изпълнение на  народни песни на Симона Дичева беше присъден сребърен медал, Екатерина Борисова и Калинка Иванова получиха поощрителни награди, а трио „Авлига”се класира на  трето място. Изпълнителите на народни танци „Децата на Плачковци” спечелиха второ място в своята категория.

Тази година в рамките на Чудомировите празници в Казанлък се възобнови Националния конкурс за хумористична песен „Златен тръндафил”, на който Екатерина Борисова и Симона Дичева с индивидуални изпълнения спечелиха първи награди.

[supsystic-gallery id=15 position=center]

Денят на народните будители

На 31 октомври 2018 г.в детския отдел на библиотеката се проведе  творческа среща с Веселин Зидаров – известен карикатурист и писател от Трявна. Бяха изложени карикатури, някои от които печелили награди на международни конкурси. Господин Зидаров разказа за своя близо 40-годишен творчески път, за това как се раждат афоризмите и карикатурите, за връзката между тях, за своя сблъсък с цензурата преди и сега. Театралът  любител Христо Славчев прочете монолог от новата пиеса на Зидаров, изградена от афористични изречения.Публиката зададе въпроси, на които получи отговор от твореца, който споделяше своите впечатления и опит увлекателно и непринудено.Хубавият диалог между писателя хуморист и останалите присъстващи зареди всички с добро настроение и даде повод за много размисли в навечерието на Деня на народните будители. Защото будният човек е мислещият човек.

Денят народните будители – 1 ноември – бе отбелязан вTitanik 001

НЧ „Пробуда-1924” – гр. Плачковци с постановката „Оркестър „Титаник” по текст на Христо Бойчев в изпълнение на Театрална формация „Експрес” при НЧ ”Извор 1959”- гр.Плевен. След думи за народните будители и 140-тата годишнина на Добри Войников-основоположника на българския театър бе прочетен поздравителен адрес от кмета на гр.Плачковци Борислав Борисов.

В трагикомедията Христо Бойчев, режисирана от Георги Енчев, надеждата се изправя срещу илюзиите. Несретниците на изоставената гара, едновременно отчаяни и очакващи, символизират всички нас в определени моменти. Тогава, когато сме на път да изгубим себе си, търсещи опора в миналото,смешни и тъжни в своето настояще и надяващи се на спасение. Разбира се, в такъв момент имаме нужда от чудо, и то идва от чужденеца магьосник. Доко, Мето, Луко, Любка и Хари ни пренесоха в свят, където търсенето на смисъл е самият смисъл, въпросите имат безброй отговори, а страданието е нещо обичайно. Хуморът и тъгата са ръка за ръка в този действителен и измислен свят. Ако знаем кои сме и разберем, че пътят към изхода започва от самите нас, бъдещето вече изглежда, макар и не безоблачно, обнадеждаващо.

Това е посланието на пиесата и на празника 1 ноември – да продължим напред въпреки трудностите, за ни има като личности и българи.

Благодарим за духовното съпреживяване на нашите нови приятели от Театрална формация „Експрес” при НЧ ”Извор 1959”- гр.Плевен.