ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

     Плачковчани и тревненци празнуваха заедно Деня на народните будители в салона на НЧ „Пробуда-1924” – гр. Плачковци. Концертът бе организиран от читалището в Плачковци с финансовата подкрепа на Кметството. Тържеството бе посветено на 95 години от основаването на  читалище „Пробуда”.  

     Читалищата са стожер и  огнище на българското Възраждане, а създадената традиция продължава и досега. Още в далечната 1924-та  ентусиастите, положили началото на читалището, започват да развиват просветителска дейност и да творят изкуство с много жар.

      В празничната вечер на 1 ноември в читалище „Пробуда” имаше много музика, танци, театър. Музикални изпълнения в различни жанрове– класика, шлагер, фолклор- представиха  Камерен хор „Еуфоника” при НЧ „Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна, Вокална група „Детелини” при НЧ „Съединение 1933” – с. Кисийците, деца от Школите по изкуства при читалищата в Плачковци и Трявна, които свириха на пиано и  акордеон и  изпълниха народни песни. Истинска танцова феерия сътвориха гостите от Танцов ансамбъл „Трявна” при читалището в едноименния град и домакините от Плачковци- Фолклорна танцова формация „Илинден”. Не на последно място – откъси от емблематични български комедии – „Големанов”, „Господин Балкански” и диалози по Чудомир, изиграни от специално създадената за случая Театрална формация „Плачковци-Трявна”- разсмяха зрителите и стоплиха сърцата на всички. Много поздравителни адреси, цветя и аплодисменти допълниха празничната атмосфера.

       Песнопението „На многая лета”, изпълнено в края, беше своеобразен химн на възвисения български дух  и пожелание за хубави и плодотворни бъднини на НЧ „Пробуда-1924” – гр. Плачковци.

Гергьовски празник в Плачковци

Близо  две десетилетия Народно читалище „Пробуда-1924” организира гергьовско веселие за плачковчани и гостите на града. Тази година традицията продължи, отново със съдействието на Кметство Плачковци. Повече от триста души дойдоха на площад „Илинден”, за да бъдат част от празника, който включваше концерт и богата томбола. Площадът оживя с пъстрото шествие на гайдари от Карлово и Калофер, представители на РК „Капитан Дядо Никола” при НД „Традиция” и танцьорите от формация „Илинден” при читалището в Плачковци.Звуци на гайди, гърмеж на пушки и кръшен танц дадоха началото на програмата, която бе израз на неповторимата българската душевност. Децата от Школата по изкуства към читалището поднесоха букет от фолклорни изпълнения: песните с участието на Екатерина, Симона, Ерол и Калинка и ДТФ с народните  танци –Дайчово, Джиновско хоро и ръченица бяха истинска наслада за публиката. Двама млади музиканти от Велико Търново с плачковско потекло – Ния и Калоян-поздравиха плачковчани с  изпълнения на гайда и гъдулка. Мария Шандрова допринесе за празничната атмосфера с песните „Чие е това стадо” и „Залюбила малка мома”, а  дамите от „Илинден” играха с вдъхновение Чачак, Фурла и Момчилово хоро.

Кметът Борислав Борисов поздрави гражданите по случай празника. 6 май е и Ден на храбростта и българската армия. По този повод Даниела Тронкова – главен секретар на Съюза на военноинвалидните кооперации в България – връчи отличия на граждани, участвали в осъществяването на местни патриотични инициативи. Сред официалните гости бяха и Павел Журавльов- директор на Руския културно-информационен център в София, председателят на Общински съвет – Трявна Силвия Кръстева, заместник областния управител Мария Пенева, , общински съветници.

Предметните печалби зарадваха печелившите, а агнето отиде при Любка Траянова от Плачковци.

По време на тържеството всеки имаше възможност да участва в благотворителна инициатива в подкрепа на Николета Кънева от ФТФ „Илинден” при читалището в Плачковци.

Читалищното настоятелство и колективът на НЧ „Пробуда-1924”-гр.Плачковци благодарят на спонсорите на гергьовския празник.

Анета  Тодорова

[supsystic-gallery id=8 position=center]