НЧ „Пробуда-1924” откри новата учебна година и творчески сезон

В слънчевия първи ден на октомври НЧ „Пробуда-1924”- гр. Плачковци откри новата  учебна година за Школата по изкуства и творческия сезон за самодейците в обновената многофункционална зала. Предстоящата 2024 година е юбилейна за читалището. Присъстващите ученици, преподаватели, любители на изкуството и  родители със своите изпълнения и ентусиазъм доказаха мотивацията си да дадат най-доброто от себе си по повод стогодишнината на културната институция. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец д-р Людмил Малев  за благословение на залата и на всички, които ще творят в нея с пламъка на съзиданието. 1октомври е Световен ден на музиката и Ден на българската поезия – едно търсено съвпадение, което насочи всички към прекрасните образци на тези изкуства, за които няма граници във времето и пространството. Детска театрална школа „Хвърчилото” с художествен ръководител Мария Кръстева представи драматизация по стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров, която ни замисли за връзката между илюзорната и истинската действителност.  Последваха лирични и динамични изпълнения на пиано от ученици с преподавател Мария Савова. Шопският танц, изигран от Детския танцов състав с ръководител Румяна Русева, бе енергичен и оптимистичен завършек на тържеството. Вкусна почерпка с красива торта и традиционна българска пита очакваше всички. Благодарим на любезните спонсори на тържеството. Председателят на Читалищното настоятелство Мария Желязкова пожела на добър час и благодари на всички, които бяха част от празника.

ПЪРВИ МАРТ – ДЕН НА САМОДЕЕЦА

Скъпи самодейци при НЧ „Пробуда-1924” – гр. Плачковци,

   В България първият ден на март е отреден да бъде Ден на самодееца. И неслучайно – месецът е зареден с пролетно вдъхновение, с наричанията за здраве и плодородие, идващи по бели и червени нишки от хилядолетната ни история. У нас традицията в областта на любителското изкуство е като вековно дърво.  То има дълбоки корени, стъбло и клони, разперени към слънцето, листа и плодове, окъпани в свежест. Така и вие, различни поколения, сливате в едно опита и младостта, за да се роди красотата, която радва хората.

  Вашият ентусиазъм, талант и творческо време са движеща сила на читалищната дейност. Те създават онази енергия, която ражда и у другите желанието да излязат от своя делник и да се докоснат до емоцията, креативността, пъстротата на живота. Вие сътворявате малките чудеса, наречени празници. С тях всички ние сме по-богати, заредени с усмивки и нов поглед към света около нас.

     Приятели, бъдете все така лъчезарни, бодри и здрави! Пожелаваме ви многобройна и отзивчива публика! Нека преодоляваме заедно всяко предизвикателство и да сбъдваме мечти!

    Честит празник!

    От екипа на НЧ „Пробуда-1924”

Честит празник, самодейци!

Честит празник, скъпи самодейци, които сте, сте били и ще бъдете част от живота на

НЧ „Пробуда-1924”- гр.Плачковци!

Вие сте тези, които дават част от себе си, за да ги има празниците на културата в нашето градче, за да бъде сивият делник цветен, за да видим с други очи действителността!

В деня, когато българинът си честити Баба Марта и се закичва с бяло и червено, ви пожелаваме да  бъдат бели и чисти вашите творчески пориви и да оставят искряща червена диря в духовността на всички, до които се докосвате с изкуството си!

Бъдете здрави, вдъхновени и силни! Вратите на  НЧ „Пробуда-1924”- гр.Плачковци са винаги отворени за вас! Очакват ни още много хубави творчески преживявания!